Organizovaný zločin v České republice mění svou tvář. I když podle policejních statistik míra organizovaného zločinu spolu s drobnou kriminalitou klesá, současně statistiky ukazují, že míra korupce se zvyšuje společně se zvětšující se mírou finanční kriminality.

Důvodem podle odborníků z oblasti prevence kriminality však není příkladná práce policie, konkrétně tedy práce složek Forces, ale změna struktury toho, jakým způsobem zločin v ČR funguje. Podle zjištění se v současné době zločin ve větší míře „institucionalizuje.“ To některé druhy kriminální aktivity přímo vynechává, a zbytek je v šedé zóně, kde nelze jednoznačně říct, že se už jedná o trestnou činnost.

„Znaky protiprávního jednání tam sice stále jsou, ale k naplnění skutkové podstaty trestného činu nemusí dojít,“ pokusil se nám objasnit obskurní situaci Radovan Mynář z Národního centra prevence kriminality, což je nezisková organizace, jejíž zřizovatelem je Ministerstvo vnitra. Klasickým příkladem pak může být například fakt, že casina již nevlastní dohledatelní vlastníci, ale jsou hromadně skupovány právnickými subjekty s nejasnou vlastnickou strukturou. Podle pana Mynáře je to ukázka toho, jak korporace přebírají kvazilegální byznys. Díky tomu sice ubývá vybírání výpalného, ale v mnohem větší míře narůstá míra offshoringu, což technicky vzato je stále legální součást podnikání.

„No, tak to si v tom NGOčku zase plácají nesmysly,“ kontroval pan plukovník John Dunn.

„Naši lidi odvádějí super práci, a proto máme parádní statistiky. To mimochodem znamená, že si budeme moci dát prémie. A nějaké kecy o tom, že něco sice není kriminalita, ale mohla by být, to ať si strčí někam. Klidně i do prdele. Takový chytráky máme nejradši. Prostě Forces vymlátila značnou část kriminality z ulic, a tak to prostě je. Prostě. Tečka.“

Pan plukovník John Dunn ještě pět minut vedl oslavné proslovy na sbor bezpečnostních sil Forces a jejich práci, kde rozebral všechny dle něj relevantní důvody, proč si všichni zaslouží odměny a přidat, avšak nic nového již při tom nesdělil.

n-casino-a-20171111-870x580

Jsou casina jenom novou formou praček na špinavé peníze, nebo legálním byznysem?

Podle pana Mynáře souvisí změna charakteru zločinu se vstupem nového korporátního hráče na český trh. Vypadá to, že nový korporátní subjekt si postupně privatizuje byznys tradičně patřící do sítě italských rodin spojovaných právě s mafiánskými praktikami. To společně s přílivem zahraničního kapitálu podstatně mění tvář kriminality, ze které se stává podnikání v rámci legálních mezí.

„Jestli máte pocit, že EVO tu chce dělat nějaký nekalý byznys, tak se šeredně pletete. Třeba v Itálii dělali, to je fakt, ale tam už si je podali cifršpioni z Vnitra a Financí. Takže po Italské ostudě musí EVO všude dvojitě dokládat svoje finanční transakce. U nás nemají výjimku,“ vysvětlil nám pan plukovník John Dunn a ubezpečil nás, že skutečně kolem EVO je všechno v pořádku. Narážel tím na fakt, že Italská pobočka EVO je v současné době pod nucenou správou, její bývalý šéf čelí obvinění z praní špinavých peněz, krácení daně, karuselových obchodů a mnoha dalších obvinění z finančních podvodů.

Po kousavé poznámce, jestli je všechno v pořádku proto, že EVO najalo bývalého komisaře Třísku jako externího konzultanta, popadl pan plukovník John Dunn našeho reportéra za límec a vyhodil ho ze dveří služebny Forces s tím, že takové otázky si má příště narvat do (nepublikovatelný výraz).

Drobná kriminalita je možná o něco menší, ale o kriminalita velkého rozsahu pomalu nabírá na obrátkách. O víkendu byl například odcizen z kladenské zabezpečené zóny vlak s těžkou technikou patřící Fuchi, který odjel na polorozbořené nádraží Kladno – Švermov, kde byl náklad těžké techniky přeložen a odvezen na zatím neznámé místo. Taková logistika je mimo schopnosti běžných sběračů kovů a zastavárenských existencí. Je tedy vidět, že uvolněná nika masterminingu komplexních operací nezůstala dlouho neobsazená.